Andlighet i Sankt Mikael

”Det hebreiska ordet Mikael betyder ”vem är som Gud?”. Han har alltid beskrivits som en väldig krigare, vilken från begynnelsen bekämpar satan och hans demoner, och sedan även alla fiender till Guds folk och Kristi kyrka på jorden. Han är ”den store änglafursten, han som beskyddar ditt folk” (Dan 12:1). Åtskilliga ingripanden och visioner av Sankt Mikael har rapporterats både under det gamla och det nya förbundet. Berömd har hans framträdande på berget Gargano i Apulien (Italien) blivit under påven Gelasius tid (492-496), där en helgedom upprättats i den grotta som han visade sig i”.

”Ärkeängeln Mikael har som uppgift att försvara kyrkan mot tidens ondska och att bistå de kristna att motstå demonerna. Kyrkan uppfattar därför Mikael som sin beskyddare och hjälpare i hennes kamp att försvara och utbreda Guds rike. En berömd bön till ärkeängeln Mikael (Sancte Michael Archangele) komponerades av påven Leo XIII (1810-1903). Det var efter Mässan den 13 oktober 1884 som han fick en fasansfull vision av helvetet, varifrån han hörde satan som hotade att förstöra kyrkan. Djupt bekymrad komponerade Leo en särskild bön till den helige Mikaels ära och befallde att den skulle reciteras efter varje eukaristifirande i hela kyrkan. Bönen fortsatte att reciteras ända till 1964, då den avskaffades. Påven Johannes Paulus II har dock uppmanat de troende att på nytt be Leos bön dagligen”. (ur Katolsk observatör 2006, teol. dr Ingvar Fogelqvist)

Skyddsbönen till Ärkeängeln Mikael

Helige Mikael, försvara oss i striden.
Var vårt beskydd mot djävulens försåt och list.
Gud, vi ber Dig ödmjukt att Du må kuva Satan.
Och må du, den Himmelska Härskarans Furste,
med Guds kraft kasta i helvetets eld den Onde och alla onda andar,
som far omkring i världen för att förgöra själarna.

Amen

Konsekration till Ärkeängeln Mikael

Ädlaste furste för änglarnas hierarki, den Högstes tappra krigare, nitiske älskare av Herrens härlighet, skräck för alla upproriska änglar, kärlek och fröjd för alla rättfärdiga änglar, Helige ärkeängel Mikael, jag önskar vara bland dina tillgivna och jag offrar och ger mig i dag till dig.

Jag ställer mig själv, mitt arbete, min familj, mina vänner och allt det som tillhör mig under ditt vaksamma beskydd. Mitt offer är litet ty jag är en stackars syndare men du tar emot mitt hjärtas tillgivenhet.

Minns att om jag från denna dag är under ditt beskydd, så måste du hjälpa mig under hela mitt liv. Be att jag må få förlåtelse för mina många och svåra synder, nåden att älska min Gud av allt mitt hjärta, min älskade Frälsare Jesus, min milda Moder Maria, och alla människor, mina bröder älskade av Fadern och återlösta av Sonen. Be för mig om alla de hjälpmedel som är nödvändiga för att nå ärans krona.

Försvara mig alltid mot min själs fiender, särskilt i mitt livs sista stund. Kom i denna stund, ärofulle ärkeängel, hjälp mig i striden och kasta långt ifrån mig, i helvetets avgrund, denne falske och högmodige ängel som du nedgjorde i striden i himmelen.

För mig då fram till Guds tron för att sjunga med dig, helige ärkeängel Mikael och med alla änglar, lov, ära och härlighet till Den som råder från evighet till evighet.

Amen

Ärkeängeln Mikaels rosenkrans

År 1751 fick Syster Antonia d’ Astonac, karmelitnunna från Portugal, en uppenbarelse av Ärkeängeln Mikael. Han uttryckte en önskan om att bli ärad genom nio hälsningar, motsvarande de nio Änglakörerna. Ärkeängeln Mikael lovade att: de som ber dessa böner kommer att ledsagas av en Ängel från varje kör då de tar emot den Heliga Kommunionen. Åt dem som ber bönerna dagligen, lovade Ärkeängeln att han och alla Heliga Änglar kommer att vaka och beskydda dem under deras liv och befria dem och deras nära och kära från Skärselden. En grupp karmelitnunnor, som fick erfara denna rosenkrans styrka och effekt, bad den Helige Fadern om ett officiellt godkännande för De Nio Hälsningarna till Ärkeängeln Mikael. Salige Pius IX inte bara godkände bönen, utan upphöjde den till avlatsbön den 8 augusti 1851.

Till Ärkeängeln Mikaels rosenkrans hör även ett särskilt radband med kulor ordnade 9 gånger 1+3, vilket bl.a. går att köpa över Internet. Sök till exempel på på ”Rosary of St Michael beads”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close