Om riddarorden

Kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden (Sankt Mikaelsorden) är en dynastisk riddarorden under ledning av stormästaren HKH Dom Duarte Pio, hertig av Bragança. Orden grundades enligt traditionen år 1171 av kung Alfons I of Portugal för att hedra minnet av återerövrandet av Santarém från morerna år 1147: en seger som ska ha förebådats genom ett himlafenomen som liknade Sankt Mikaels vinge, sannolikt en komet. År 1171 ska posten som ordens prelat getts till prior vid klostret i Alcobaça. Orden ska också enligt traditionen initialt ha bestått av medlemmar från Santiago-orden (Sankt Jakobsorden), vilket förklarar Sankt Mikaelsordens emblem. Detta består av Sankt Jakobsordens röda svärd, åtföljt av två liljor som representerar cistensierner-regeln vilket flera riddarordnar vid det kungliga klostret i Alcobaça följde.

I en cistensiernerpublikation från år 1630 förklaras att orden är uppdelad i religiösa och militära bröder och att den grundades genom en påvlig bulla daterad 1177 (vilket idag motsvarar 1178). Efter 1733 tycks orden inte längre ha vart verksam. Då övriga portugisiska militära riddarordnar sekulariserades 1789 hade Sankt Mikaelsorden redan upphört att anta riddare, även om prior hade fortsatt att anta lekmannabröder.

Den 26 maj 1834 utvisades kung Miguel I efter en maktkamp om den portugisiska kungakronan. För att understödja sina trogna följeslagare beslöt han att återuppliva Sankt Mikaelsorden eftersom den inte hade knutits till staten Portugal som de andra militära riddarordnarna. Återupplivningen kan ha skett mer som ett ordenssällskap än en riddarorden och fick påvligt godkännande 1848. Orden i denna form fortsatte till 1912.

Den portugisiska republiken gjorde inget anspråk på orden vid dess införande år 1910. Genom ett dekret av den 27 oktober 1986 slog HKH Dom Duarte fast sin position som stormästare för orden och informerade också formellt Den Heliga stolen och den portugisiska republiken att han ansåg sig vara stormästare av Kungl. Portugisiska Orden da Conceição, Kungl. Portugisiska Sankt Isabellas orden samt Kungl. Portugisiska Sankt Mikaels av vingen orden. Ärkebiskop Cardinale, som var i färd med att under påvens uppdrag revidera listan över utdöda katolska ordnar, tog då bort dessa ordnar från listan. Ordens finns upptagen i ICOC:s register över riddarordnar i kategorin C4 som består av uråldriga ridderliga institutioner, ursprungligen grundade som riddarordnar och återupplivade av den dynastiske efterföljaren till grundaren. Sankt Mikaels av vingen orden omnämns i Vatikanstatens statssekretariats förtydligande av 2012 års uttalande från Vatikanstaten om äkta riddarordnar.

Efter att Portugal blivit republik 1910 framlevde kung Manuel II i exil i Storbritannien fram till sin död 1932. Eftersom han dog barnlös är linjen efter den avsatte kung Miguel I närmast i tur för tronanspråket, vilket leder till att HKH Dom Duarte idag som tronpretendent är ordens stormästare. Han använder av tradition titeln hertig av Braganza snarare än titeln kronprins av Portugal.

Medlemskap i orden är endast öppen genom inbjudan.

Orden har fyra klasser samt en ordensmedalj:

1. Storkors (StkPS:tMO)

StKstMO

2. Storofficer (StOffPS:tMO)

SOstMO

3. Kommendör (KPS:tMO)

KPstMO

4. Riddare (RPS:tMO)

RPstMO

  • Ordens band är rött. Tidigare rött för katoliker, kluvet i blått, rött och blått för protestanter.
  • Ordens tecken består av ett Sankt Jakobssvärd i guld med röd emalj och med två liljor i guld i den nedre delen av korset. Ordenstecknets mittmedaljong består av en gyllene sol, belagt med Sankt Mikaels vinge i rött. Protestanter samt katolska domare har ett ordenstecken med krona (mkr).
  • Ordens kraschan består av ordenstecknet, lagt på en åttauddig silverstjärna (Kommendör) eller en guldstjärna (Storofficer samt Storkors). Eftersom riddartecknet är av kommendörsstorlek används en kraschan i silver till kommendörstecknet för att särskilja detta mot storofficerstecknet.

Utöver det finns också en medalj (PS:tMOGM), formad som en gyllene sol med Sankt Mikaels röda vinge i dess mitt.

IMG_2345

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close